تبلیغات مینیاتوری از سبک زندگی و فرهنگ غالب در یک جامعه است. تبلیغات هم از ویژگی های فرهنگی و اجتماعی جامعه نشات می گیرد و هم بر آن تاثیر می گذارد. خاصه در رسانه ای چون تلویزیون که به شکل وسیعی به مخاطبین دسترسی دارد. از این رو تبلیغات تلویزیونی بایستی ضمن توجه به فلسفه وجودی اش یعنی اهداف اقتصادی، دغدغه های دیگری را نیز مدنظر قرار دهد.
به عبارت دیگر شرکت های تبلیغاتی در قبال جامعه و مخاطب به طور عام مسئول اند، اینکه حقایق را روایت می کنند یا آنرا دستکاری می کنند، اینکه رفتار درستی را اشاعه می دهند یا به رفتارهای ناپسند دامن می زنند، از سوی دیگر چه تأثیرات مثبت یا منفی ای بر روان مخاطب می گذارند؟ ذائقه تصویری و شنیداری او را چطور و به چه سمتی هدایت می کنند؟
تبلیغات بایستی از دانش بازاریابی و برندینگ تبعیت کند نه اینکه مسیری مجزا خلق کرده و راه خود را برود. برای نمونه باید با جایگاه ذهنی مخاطب از برند همخوان باشد و اگر تصویر کلی برند را تقویت نمی کند حداقل به آن آسیب نزند. همچنین از سوی دیگر پیروی از استراتژی های کوتاه مدت در تبلیغات نباید خود به یک رویکرد بلندمدت تبدیل شود. اساسا برندسازی با رویکردهای موقتی و کوتاه مدت جور در نمی آید. شرکت هایی که در تبلیغات و بازاریابی مدام لاین عوض می کنند شاید در کوتاه مدت “برنده” باشند اما در بلند مدت “برند” نخواهند داشت.
مدت ها بود صنعت تبلیغات تلویزیونی نان بازوی خود را نخورده بود، کپی از دست خارجی ها. یا تقلب از روی دست داخلی ها باعث شده که مدام یا ایده های تکراری به روی آنتن رود یا ایده هایی قوی اما با اجرایی ضعیف و بی کیفیت. اگرچه تبلیغات باید حرف جدیدی برای گفتن داشته باشد و به ذات خود که خلاقیت است باز گردد اما الگوبرداری و بهره گیری از مضامین آشنا برای مخاطب اشکالی ندارد مشروط به آنکه ایده مورد نظر بومی سازی شود.
خوشبختانه فرم و محتوا در تبلیغات تلویزیونی در حال دگرگونی است. نگاهی به تبلیغات پخش شده در سال ۱۳۹۷ این مطلب را به درستی تأیید می کند. گویی صنعت تبلیغات کشور و به ویژه تبلیغات تلویزیونی در حال بزرگ شدن است. به همان شکلی که وقتی انسان بالغ می شود راه، سبک و علایق خاص خود را می یابد و شخصیتش به حدی از ثبات می رسد.
چند وقتی است که به هر دلیلی ( مثل فشارهای خارجی) نظر عامه مردم نسبت به مفاهیم ملی و بومی بیشتر شده است. شرکت های تبلیغاتی این سلوک را در تبلیغات تلویزیونی نیز پی گرفته اند. به شکلی که توجه به مولفه ها و دستگیره های بومی در آگهی های تلویزیونی افزایش یافته است. رویکردی که برای برندها و محصولات کاملا ایرانی از قبیل فرش کاملا درست به نظر می رسد.
«فرش» ،«کویر» و «یزد»؛ هر کدام از این کلمات به تنهایی نام ایران را فریاد می زنند. فرش که از همان ابتدا تکلیفش با همه مشخص است تا نام فرش می آید هر کسی و در هر جایی فرش ایرانی را در ذهن مجسم می کند. حال وقتی فرش و کویر و یزد باهم ترکیب می شوند با این جغرافیا گره پر رنگ تری می خورد. از همین روست که برند “فرش ستاره کویر یزد” در مجموعه تبلیغات تلویزیونی اخیر خود که در بازه جام جهانی ۲۰۱۸ روسیه پخش گردید به درستی به سراغ ظرفیت های کلامی و بصری اقوام مختلف ایرانی رفت و حاصل کار، مجموعه ای از آگهی های بومی با گویش/ لهجه های آذری، گیلکی، کرمانی، مازنی، یزدی، کردی و اصفهانی شده است.
فرش ستاره کویر یزد برند شاخص و باسابقه در صنعت فرش ماشینی است که برغم دوری چند ساله از فضای تبلیغات تلویزیونی همچنان جایگاه ذهنی مشخصی بین مشتریان خود دارد به عبارتی قریب چهار دهه است که این فرش برای مخاطب خود ” نقش خاطره می زند”.
جایگاهی که با تبلیغات زودهنگام این برند در دهه هفتاد شکل گرفته و با خصوصیاتی چون قدمت، اصالت و البته قیمت و کیفیت نسبتا بالا پیوند خورده است و به نحوی خود را وارث ویژگی های فرش ایرانی می داند. مفاهیمی که مجددا آنها را در تبلیغات تلویزیونی جدید مورد استفاده قرار داده است. این سری آگهی ها که همانند کارهای پیشین توسط آژانس تبلیغاتی ساینا تولید و پخش گردیده است از گویش و لباس محلی اقوام ایرانی که وارثان واقعی فرهنگ و سنن اصیل ایرانی هستند برای انتقال پیام برند استفاده کرده است.
پخش این سری آگهی های تبلیغاتی در بهبوهه برگزاری جام جهانی و در میان انبوهی از تبلیغاتی که حال و هوای فوتبالی به خود گرفته بودند به خوبی دیده شد و مورد توجه قرار گرفت و این خود نکته مثبت دیگری برای این برند بود.
برای مشاهده سایر تیزرها مطلب تیزرهای بومی ستاره کویر یزد را دنبال کنید.