مسئولیت اجتماعی برند(Corporate Social Responsibity) مقوله ای جدید در مدیریت کسب و کار به شمار می آید و طی نیم قرن اخیر همچون توسعه پایدار(sustainable development) و کسب وکار سبز ( green business) یا اقتصاد دیجیتالی (web economy) در تحلیل روندهای اقتصاد حال و آینده جهان مطرح شده است.
در بسیاری از کشورهای توسعه یافته و حتی در حال توسعه نظیر ایران، مقوله احترام به حقوق مصرف کننده صرفا به تخفیف فصلی و سالانه کالا و خدمات و کیفیت آن محدود نمی شود. در واقع مسئولیت اجتماعی یک برند یا شرکت CSR تلاش دارد تا این موضوع مهم و بنیادین را در قرن بیست یکم رواج دهد که تنها خریداران نهایی کالا و خدمات نیستند که از خرید آنها سود و یا ضرر می کنند، بلکه دامنه این موضوع به بحث پیرامون محیط زیست و جامعه نیز تعمیم می یابد. ب
ه طور کلی در بحث CSR به این مساله توجه می شود که در فعالیت های تولیدی یا خدماتی تا چه اندازه محیط زیست، جامعه، اقتصاد پایدار، حقوق برابر کارکنان، حقوق انسانها و حیوانات در نظر گرفته می شود. نگاه اخلاقی به کسب و کار را می توان ماحصل نوع تفکر مسئولیت اجتماعی شرکت در دنیا امروز دانست که به نوعی پرستیژ شرکت ها را در سطوح بین المللی تبیین می کند.
در اواخر دهه ۹۰ میلادی ایده CSR در جامعه جهانی توسط دولت ها و سازمان های غیر دولتی مورد تایید قرار گرفت و برخی از کشور ها نظیر سوئد در این زمینه پیشگام هستند. کارشناسان بازاریابی بر این باورند که شرکت ها برای اینکه در کسب و کار خود موفق باشند باید مسئولیت خود را در قبال جامعه و تمام کسانی که تحت تاثیر فعالیت های سازمان قرار می گیرند را رعایت کنند.
نمونه ای از کمپین csr، بیلبورد تبلیغاتی علیه خشونت علیه زنان است که میتوانید مشاهده کنید.دکتر جیم استون فورد در کتاب اقتصاد به زبان خودمان چنین می گوید:
“ما باید موضوعات حفظ محیط زیست، اخلاق و رعایت حقوق شهروندی را از شرکت های تولیدی و خدماتی مطالبه کنیم. باید در ترازنامه مالی شرکت ها نگاه به مسئولیت اجتماعی شرکت لحاظ شود.” یکی از راه های ارتقاء برند اهمیت بخشی به مقوله CSR است.
بنابر فهرست ۱۶ شرکت برتر در زمینه CSR که مجله فوربس منشر نموده است، گوگل؛ غول جستجو اینترنتی در صدر دنیای CSR قرار دارد و بعد از آن ماکروسافت ( غول نرم افزار دنیا) و دیزنی ( غول انیمیشن جهان) قرار دارد.
استاندارد ISO26000 به عنوان گواهینامه CSR شناخته می شود. موضوعات مهمی که در CSR مورد توجه قرار میگیرند:
احترام به حقوق کارکنان، توجه به حقوق شهروندی، فعالیت های خیر خواهانه، بازیافت پس ماند، کسب و کار سبز و آموزش به کارکنان است. بر اساس مطالعات تحقیقاتی که در سال ۲۰۱۷ در آمریکا انجام شد، بیش از ۶۰% آمریکایی ها امید وارند که شرکت ها و بنگاه های اقتصادی برای بهبود شرایط محیط زیست و جامعه فعالیت کنند. نکته جالب این تحقیق این است که بیشتر مصرف کنندگان انگیزه شان را از خرید یک محصول این موضوع معرفی کرده اند که آن شرکت دارنده محصول در رفتارهای CSR مشارکت داشته است.
مسئولیت اجتماعی برند CSR مثل یک فیلتر عمل می کند و یک کمپانی را از سایر کمپانی ها متمایز می سازد. به عبارتن دیگر این مقوله رویکردی اخلاقی به بنگاه های اقتصادی می دهد و سازمان ها را در فعالیت های اقتصادی شان متعهد می کند.
همچنین میتوانید کمپین csr شرکت نایک زا مشاهده کنید.بنابر اظهار نظر کارشناسان، نسل بعدی کسانی که جویای کار هستند، اولویتشان برای استخدام در یک محیط کاری در کنار درآمد بالا توجه سازمان به موضوع CSR می باشد.
مصرف کنندگان وقتی که از اخبار یک برند در حوزه CSR مطلع می شوند نسبت به آن برند احساس خوشایندی پیدا می کنند و برای خرید محصولات آن برند بیشتر ترغیب می شوند.