وقتی در سال ۱۹۶۷ مارشال مک لوهان اندیشمند کانادایی در کتاب “رسانه پیام است”، مفهوم دهکده جهانی و تکنولوژی ارتباطات و اطلاعات را بصورت جدی مطرح کرد، کمتر فیلسوف، جامعه شناس یا حتی پیشگویی میتوانست وضع شبکههای اجتماعی امروز دنیا و سلطه آنها را بر بشر تصور کند. او معتقد بود دنیا در حال کوچک و کوچکتر شدن است به گونهای که در نهایت، با قدرت فنآوری رسانهها، زمین به یک دهکده جهانی تبدیل خواهد شد. امروز باور مک لوهان به تحقق پیوسته و شبکه های اجتماعی و مردم در جوامع مختلف به شکلی در هم تنیده شده اند که دیگر بُعد فاصله از ارتباطات اجتماعی حذف شده و گویی همه ی ما از همه چیز باخبریم و در کنار همیم، گویی در یک دهکده جهانی زندگی میکنیم.
امروزه با رشد شتابان شبکه های اجتماعی و حضور پررنگ گوشی های تلفن همراه، کمتر کسی را می توان یافت که حداقل در یک شبکه ی اجتماعی موبایلی عضو نباشد و بصورت روزانه یا هفتگی در جریان محتوای شبکه های اجتماعی مختلف نباشد.
از جمعیت ۴/۷ میلیاردی کره زمین ۷/۳ میلیارد نفر از فضای مجازی و اینترنت استفاده میکنند. از این جمعیت بزرگ، ۸/۲ میلیارد نفر کاربرهای فعال شبکه های اجتماعی هستند و به طور دائم در حال بازدید و مرور کردن شبکههای اجتماعی هستند. از این ۸/۲ میلیارد مخاطب و کاربر فعال در شبکههای اجتماعی، نزدیک به ۵/۲ میلیارد نفر از تلفنهای همراه هوشمند استفاده میکنند.
گسترش روز افزون گوشیهای هوشمند، قیمت مقرون به صرفه و مناسب آن ها، جذابیت های شبکه های مجازی برای نسل جدید و تطابق و سازگاری هر چه بیشتر شبکه های اجتماعی با سیستم عامل گوشی های هوشمند، افزایش دسترسی هر چه بیشتر شبکه های اجتماعی را فراهم آورده است.
اتحادیه جهانی مخابرات (ITU) وابسته به سازمان ملل متحد (۲۰۱۶)
بر اساس گزارش اتحادیه جهانی مخابرات(ITU) تا پایان سال ۲۰۱۳، تعداد کاربران اینترنتی خاورمیانه با سرعت بیشتری نسبت به دیگر نقاط جهان افزایش یافته است. به طوریکه طی یک سال، تعداد کاربران آنلاین در منطقه خاورمیانه و آفریقا رشد ۷/۱۶ درصدی را تجربه کرد و پس از آن منطقه آسیا پاسیفیک با ۴/۱۲ درصد و آمریکای لاتین با ۳/۱۲ درصد توانستند تعداد کاربران آنلاین خود را بیشتر کنند. این روند ادامه یافت و میزان رشد کاربران آنلاین در منطقه خاورمیانه برای سال ۲۰۱۶ میلادی به ۶/۷ درصد رسید.
ITU برآورد کرده است تا پایان سال ۲۰۲۰ میلادی، بیش از ۵۰ میلیارد دستگاه الکترونیکی متصل به اینترنت در دنیا مورد استفاده قرار خواهد گرفت و این یعنی؛ مردم دنیا بیش از پیش زیرِ چترِ بزرگ اینترنت و شبکه های اجتماعی و محتوای منتشر شده در آن قرار خواهند گرفت.
در این میان، میزان ضریب نفوذ و اثرگذاری شبکه های اجتماعی در زندگی ایرانیان به گونه ای افزایش یافته است که تولیدکنندگان کالا و خدمات نسبت به سالهای گذشته، انگیزه ی بالاتری برای حضور در این فضا و تبلیغات و بازاریابی دیجیتال از خود نشان می دهند. ضمن آنکه برندها و شرکتها به خوبی دریافته اند که شبکههای اجتماعی به دلیل جذب بالا، از طریق دریافت بک لینک – که می تواند از یک وب سایت باشد و یا یک دایرکتوری از شبکههای اجتماعی- رتبه ی وب سایتهای اختصاصی خود را در ماشین های جستجوی اینترنتی بهبود ببخشند.
مرکز فناوری اطلاعات و رسانه های دیجیتال وزارت ارشاد، ۱۳۹۵
با اینکه آمارها در خصوص شبکه های اجتماعی در ایران دقیق نیستند امّا مشاهدات گویای آن است که؛
مرکز فناوری اطلاعات و رسانه های دیجیتال وزارت ارشاد، ۱۳۹۵
نتیجهی مرکز مطالعات بین المللی فضای مجازی در انگلستان در سال ۲۰۱۶، سند قابل تأملی برای حضور جدی و مؤثرتر برندها و صاحبان کالا و خدمات در فضای مجازی و اختصاص بودجه های تبلیغاتی کلان در این عرصه است؛
الف- تأثیرگذاری ۷۸ درصدی پست های شبکه های اجتماعی روی خرید مخاطبان
ب- تأثیرگذاری ۸۵ درصدی محتوای شبکه های اجتماعی در تغییر رفتار خرید مخاطبان
ج- اعتماد ۴۶ درصدی مخاطبان شبکه های اجتماعی به محتوای منتشر شده در آن
د- آشنایی و مواجهه ۳۳ درصدی روزانه ی مخاطبان فضای مجازی با برندها و صاحبان کالاها و خدمات جدید
ه- هزینه ی تبلیغات دیجیتال در بسیاری از موارد تا ۱۰۰ برابر نسبت به رویکرد تبلیغات و بازاریابی سنتی هزینه ی پایین تری دارد.
طبق آخرین آمارهای ارائه شده در مدرسه ی اقتصاد لندن در ژانویه ۲۰۱۷، تبلیغات برندهای معتبر جهانی در شبکه های اجتماعی در سال ۲۰۱۲ حدود ۵ میلیادر دلار بوده که در سال ۲۰۱۴ به بیش از ۷ میلیارد دلار و در سال ۲۰۱۶ به بیش از ۱۰ میلیارد دلار رسیده است.
با این مقدمه و نگاهی اجمالی به نتایج علمی ارائه شده، برای برندها و تولیدکنندگان کالا و خدمات شکی باقی نمی ماند که تبلیغات و بازاریابی مجازی و دیجیتال دیگر یک ضرورت است؛ ضرورتی جدّی و تأثیرگذار…
تبلیغات در فضای مجازی همواره نیازمند رعایت اصولی دقیق است که کارگاه تجـــارت نوین در مدرسه ی اقتصاد لندن در سال ۲۰۱۶ از این اصول به عنوان ده اصلِ طلایی تبلیغات در شبکه های اجتماعی یاد می کند:
آنچه در بالا گذشت بیش از پیش این نکته را به ما یادآوری می کند که؛
از امروز #تبلیغات را بیشتر هشتگ بزنید