از مهم ترین مسائل تبلیغاتی در سطح جهان، تغییر لوگوی برندهای مطرح است. به خصوص اگر برندی مانند مسترکارت (Master Card)،که از سال ۱۹۶۶ فعالیت خود را شروع کرده، تصمیم به تغییر لوگوی اصلی خود کند. به همین دلیل استیو اولنسکی(Steve Olenski) خبرنگار وبسایت Forbes به سراغ آقای راجا راجامانار، مدیر بخش مارکتینگ و بازاریابی شرکت مسترکارت رفته و با او مصاحبه ای در این زمینه انجام داده است.
اولنسکی: چرا در حال حاضر تصمیم به تغییر برند مستر کارت کرده اید؟
راجامانار: جهان از هر نظر در حال تغییر است. چه از نظر تکنولوژی، مصرف گرایی، هزینه ها، مارکتینگ یا هر زمینه ی دیگری که به آن اشاره کنیم. امروزه، همه چیز در مورد مخاطبان دیجیتالی است. دیجیتال در قلب تمام مسائلی که باعث ایجاد ارتباط بین مردم و مسترکارت است، وجود دارد. به همین دلیل ما در ارائه خدمات خود در حال ایجاد نو آوری های جدیدی مانند selfie pay یا پرداخت دیجیتالی هستیم. همچنین دنیای دیجیتال، تمام استراتژی های مارکتینگ و روابطمان با مشتری هایمان را تحت تاثیر قرار داده است. به همین خاطر ما نه تنها تصمیم به استفاده از دجیتیال را گرفته ایم، بلکه در این فکر هستیم که یک آینده کاملا دیجیتالی برای برندمان به وجود آوریم. تا به حال مسیرمان کاملا رضایت بخش بوده و در مورد این آینده دیجیتالی بسیار خوشحال و هیجان زده هستیم. به همین دیل تصمیم گرفتیم که هویت برندمان را نیز توسعه دهیم و سعی کنیم که ارتباطات دیجیتالی را در کنار سادگی در لوگوی برندمان به مخاطبان نشان دهیم.
اولنسکی: با تغییر لوگو، سعی در رساندن چه پیامی به مردم دارید؟
راجامانار: اول از همه، دوست داریم که مردم بدانند که کمپانی ما در حال پیشرفت و توسعه است. حس اعتماد، رضایت و امنیتی که مردم از مسترکارت دارند برای ما با ارزش است. ما در کنار حفظ این نکات، در فکر ساختن آینده ای برای این کمپانی نیز هستیم. هدف اصلی ما با تغییر لوگو، در اختیار داشتن سادگی و مدرنیته در کنار همدیگر است. هویت برند جدید ما، با اولین نگاه چهره اصلی مسترکارت را به مخاطبان در هر کجای جهان که باشند نشان می دهد.
اولنسکی: مثال های زیادی از ریبرندیگ و تغییر لوگو وجود دارد. مثل پپسی یا تروپیکانا و… بزرگترین مشکلی که این برندها بعد از تغییر لوگو با آن مواجه شده اند ، رقیب هایشان هستند. رقبایی که به لوگو و برند خود وفادار مانده اند. آیا شما نیز همچین نگرانی دارید؟
راجامانار: همانطور که می توانید تصور کنید این کار بسیار پر ریسک بود. بیش از ۲ میلیارد کارت با لوگوی جدیدمان وارد بازار شده اند و تحقیقاتمان، نشان دهنده میزان آشنایی مردم با رنگ های قرمز و زرد مسترکارت است. مسترکارت یکی از شناخته شده ترین برند های جهان است. به همین دلیل ما در پروژه تغییر لوگو بسیار محتاط بوده ایم و در عین حال نیاز تغییر لوگو را احساس کرده بودیم. واکنشی که از مشتریانمان در سراسر جهان دریافت کرده ایم، بسیار مثبت بوده است و به همین دلیل احساس بسیار خوبی نسبت به این تغییر پیدا کرده ایم.
اولنسکی: برندی مثل مسترکارت در سال های گذشته یکی از بزرگترین و مطرح ترین برند های جهان بوده است. در سطحی که برند های دیگر آرزوی آن را دارند. به عنوان مدیر مارکتینگ، شما به نوعی دروازه خروجی این برند به حساب می آیید و این قضیه مسئولیت بسیار زیادی را بر روی شانه های شما می گذارد. آیا شما هم به همین گونه به شغلتان نگاه می کنید؟
راجامانار: من به دلیل داشتن همچین پستی در مسترکارت بسیار انسان خوش شانسی هستم. همچنین به این موضوع واقفم که حق کوچک ترین اشتباهی را در همچین جایگاهی ندارم. مطرح بودن برند ما فوق العاده است اما بایستی همواره به فکر توسعه برند خود، چه در تولید محصولات چه در مارکتینگ آن باشیم که مشتریان ما مسترکارت را به هر خدمت دیگری ترجیح دهند. بخش بزرگی از شغل من، تفکر درباره متفاوت بودن با بقیه رقیب هایمان است. ما برای ایجاد تفاوت باید فراتر از تکنولوژی حال حاضر جهان پیش برویم تا مشتری هایمان فقط در مسترکارت این گونه خدمات را تجربه کنند و به آن وفادار بمانند.
اولنسکی: شما چه توصیه ای برای دیگر مدیران مارکتینگ در برندهای دیگر که قصد تغییر لوگوی خود را دارند می کنید؟
راجامانار: صادقانه کار بسیار سختی است. شما باید خیلی در مورد ریبرندیگ خود محتاط باشید. اول از همه از وسوسه تغییر لوگو فقط برای ایجاد تغییر پرهیز کنید. اسم و رسمی که برند شما در طول سالیان به دست آورده چیزی نیست که بخواهید با یک تغییر لوگو آن را از دست بدهید. یک ریبرندینگ موفق در مرحله اول ، با اشتراک گذاشتن هویت خود با مردم شروع می شود.این مسئله که به مردم نشان دهید شما چه کسی هستید و به چه میزان به روابطتان با مشتری وفادارید. اما قسمت سخت ریبرندینگ در این است که شما بایستی با تغییر لوگوی خود اهمیت میراث تان و اعتبارتان را در کنار چشم انداز به آینده نشان دهید. طراحی جدید، نیازمند کیفیتی مثال زدنی است که برای چند سال دوام خود را حفظ کند. نه اینکه چیزی طراحی شود که بعد از گذشت چند سال نیاز به اصلاحات مجدد داشته باشد. در مسترکارت، ما بعد از گذشت ۲۰ سال به فکر ریبرندینگ افتاده ایم. در ضمن بایستی توجه زیادی به حسی که برندمان به مخاطبان القا می کند داشته باشیم و به این نکته دقیق فکر کنیم که آیا لوگویمان بعد از گذشت چندین سال همچنان کیفیت خود را حفظ خواهد کرد یا خیر.